Code Red Consultants

Loyola University’s Center for Innovation and Collaborative Learning

Originally constructed on the Campus of Loyola University in 1992, Beatty Hall was transformed into The Fernandez Center for Innovation and Collaborative Learning through a substantial renovation and expansion project led by Shepley Bulfinch. The newly renovated building serves as the central hub for the campus community and features active learning classrooms, creative labs and innovation spaces, career centers, interactive lounges, and a café.  In addition, the building also features a four-story atrium to enhance the communication amongst all floors in the building.

Code Red Consultants was responsible for developing and presenting the building’s code compliance approach to the City of Baltimore’s Building and Fire Departments. Code Red Consultants’ services included building, fire, and accessibility code consulting as well as performance-based design analysis of the atrium smoke control system using a computational fluid dynamics computer model.

Location

Baltimore, Maryland

Size

61,600 GSF

Cost

$40 million

Completion

Winter 2021

Photography Credit

Shepley Bulfinch

Loyola University’s Center for Innovation and Collaborative Learning

Originally constructed on the Campus of Loyola University in 1992, Beatty Hall was transformed into The Fernandez Center for Innovation and Collaborative Learning through a substantial renovation and expansion project led by Shepley Bulfinch. The newly renovated building serves as the central hub for the campus community and features active learning classrooms, creative labs and innovation spaces, career centers, interactive lounges, and a café.  In addition, the building also features a four-story atrium to enhance the communication amongst all floors in the building.

Code Red Consultants was responsible for developing and presenting the building’s code compliance approach to the City of Baltimore’s Building and Fire Departments. Code Red Consultants’ services included building, fire, and accessibility code consulting as well as performance-based design analysis of the atrium smoke control system using a computational fluid dynamics computer model.

Harvard University Science and Engineering Complex, Boston, MA

The new Harvard University Science and Engineering Complex (SEC) is an eight-story, 544,000 square foot building featuring a variety of classrooms, wet and dry research labs, amenity spaces, and teaching labs.  The building’s two glazed atria provide vertical interconnection between multiple stories and allow for light-filled gathering and social areas.  This LEED Platinum building paired sustainability and performance with a striking exterior and interior design to create a center for scientific research and student gathering.

Serving as the project’s code consultant, Code Red Consultants was responsible for developing and presenting the building’s code compliance approach to the City of Boston’s Building and Fire Departments. Working with architect Behnisch Architekten, Code Red Consultants’ services included building, fire, accessibility, and hazardous materials code consulting as well as performance-based design analysis of the atrium smoke control system using a computational fluid dynamics computer model.  Included in the code approach were several State Building Code Variances related to (1) sprinkle-protected glass control area boundaries, (2) stair discharge through an atrium, and (3) the storage of flammable liquids in a basement.

During construction, Code Red Consultants served as the project NFPA 3 & 4 Commissioning & Integrated Testing Agent, as well as the Smoke Control Special Inspector.  In this capacity, we were responsible for conducting design and shop drawing level documentation reviews across multiple disciplines, development of Test Plans for building smoke control and integrated fire and life safety systems, conducting field inspections during construction, and verifying performance of the integrated systems at the completion of construction. We also worked closely with the design team and University to prepare the Boston Fire Department (BFD) Place of Assembly permit drawings and applications for the numerous and flexible amenity areas of the building.

Location

Boston, Mass.

Size

544,000 SF

Cost

$1 billion

Completion

2021

Photography Credit

Brad Feinknopf/OTTO (designed by Behnisch Architekten)

Rending Credit

Behnisch Architekten

Harvard University Science and Engineering Complex, Boston, MA

The new Harvard University Science and Engineering Complex (SEC) is an eight-story, 544,000 square foot building featuring a variety of classrooms, wet and dry research labs, amenity spaces, and teaching labs.  The building’s two glazed atria provide vertical interconnection between multiple stories and allow for light-filled gathering and social areas.  This LEED Platinum building paired sustainability and performance with a striking exterior and interior design to create a center for scientific research and student gathering.

Serving as the project’s code consultant, Code Red Consultants was responsible for developing and presenting the building’s code compliance approach to the City of Boston’s Building and Fire Departments. Working with architect Behnisch Architekten, Code Red Consultants’ services included building, fire, accessibility, and hazardous materials code consulting as well as performance-based design analysis of the atrium smoke control system using a computational fluid dynamics computer model.  Included in the code approach were several State Building Code Variances related to (1) sprinkle-protected glass control area boundaries, (2) stair discharge through an atrium, and (3) the storage of flammable liquids in a basement.

During construction, Code Red Consultants served as the project NFPA 3 & 4 Commissioning & Integrated Testing Agent, as well as the Smoke Control Special Inspector.  In this capacity, we were responsible for conducting design and shop drawing level documentation reviews across multiple disciplines, development of Test Plans for building smoke control and integrated fire and life safety systems, conducting field inspections during construction, and verifying performance of the integrated systems at the completion of construction. We also worked closely with the design team and University to prepare the Boston Fire Department (BFD) Place of Assembly permit drawings and applications for the numerous and flexible amenity areas of the building.

College of the Holy Cross, Center for the Arts and Creativity

Designed as a new gateway to the College of the Holy Cross campus, the new Center for the Arts and Creativity will provide dedicated spaces for the fine and performing arts as well as spaces and technology to support creative interactions between the arts and other disciplines. Currently under construction, the four-story facility features a 400-seat proscenium-style concert hall and theater, a 200-seat flexible experimental theater space, theatrical support spaces, multimedia teaching rooms, a café, an art gallery, and several outdoor amenities.

Code Red Consultants’ services included development of a comprehensive code report, preparation of life safety plans, and coordination with design team members and Authorities Having Jurisdiction on all code compliance facets of the project, including the three-story atrium at the center of the building. The firm’s consultants utilized performance-based design with fire and smoke modeling to design the atrium smoke exhaust system. The modeling allowed for a smaller exhaust system and less make-up air than would be required utilizing prescriptive calculations in the code. This approach resulted in less costly exhaust fans and a lesser impact on the architectural design of the building.

Diller Scofidio + Renfro is the design architect and Perry Dean Rogers is the executive architect for the project.

Location

Worcester, Mass.

Size

84,000 SF

Cost

$92 million

Completion

TBD

Rending Credit

Diller Scofidio + Renfro

College of the Holy Cross, Center for the Arts and Creativity

Designed as a new gateway to the College of the Holy Cross campus, the new Center for the Arts and Creativity will provide dedicated spaces for the fine and performing arts as well as spaces and technology to support creative interactions between the arts and other disciplines. Currently under construction, the four-story facility features a 400-seat proscenium-style concert hall and theater, a 200-seat flexible experimental theater space, theatrical support spaces, multimedia teaching rooms, a café, an art gallery, and several outdoor amenities.

Code Red Consultants’ services included development of a comprehensive code report, preparation of life safety plans, and coordination with design team members and Authorities Having Jurisdiction on all code compliance facets of the project, including the three-story atrium at the center of the building. The firm’s consultants utilized performance-based design with fire and smoke modeling to design the atrium smoke exhaust system. The modeling allowed for a smaller exhaust system and less make-up air than would be required utilizing prescriptive calculations in the code. This approach resulted in less costly exhaust fans and a lesser impact on the architectural design of the building.

Diller Scofidio + Renfro is the design architect and Perry Dean Rogers is the executive architect for the project.

The Auerbach Center at Boston Landing

Located at 40 Guest Street, The Auerbach Center at Boston Landing is the new world-class practice and training facility of the Boston Celtics. Code Red Consultants provided building and fire code consulting services for the six-story, 160,000 SF mixed-use building, which includes 5,700 SF of ground-floor retail, 190 parking spaces across one level at grade and two levels above grade, and two stories of shell space designated for offices and laboratories. The top two floors house the 70,000 SF practice facility for the Boston Celtics, featuring two NBA regulation basketball courts, a locker room, hospitality space, kitchen facilities, offices, and common areas. A 40-foot glass wall enclosing the practice courts offers prime visibility of the basketball practice facility from the adjacent Massachusetts Turnpike.

Code Red Consultants completed a performance-based analysis to remove fireproofing from steel trusses located above the Celtics practice court. The effort included creating a computational fluid dynamics analysis to evaluate severe case fire scenarios within the double height basketball court to determine the temperature and radiant heat flux to which the steel trusses would be exposed. This study was used to win approval of a state code appeal allowing the desired fireproofing to be removed.

Boston Landing is a 15-acre mixed-use development in the Allston-Brighton neighborhood of Boston that includes the new world headquarters of New Balance Athletics, Inc. and the Boston Bruins practice facility. In addition, the development includes a commuter rail station, additional office buildings, retail and restaurant space, a hotel, and a sports complex.

The project team for the Auerbach Center includes NB Development Group, Elkus Manfredi Architects, and John Moriarty & Associates General Contractors.

Location

Boston, Mass.

Size

160,000 SF

Cost

$70 million

Completion

2018

The Auerbach Center at Boston Landing

Located at 40 Guest Street, The Auerbach Center at Boston Landing is the new world-class practice and training facility of the Boston Celtics. Code Red Consultants provided building and fire code consulting services for the six-story, 160,000 SF mixed-use building, which includes 5,700 SF of ground-floor retail, 190 parking spaces across one level at grade and two levels above grade, and two stories of shell space designated for offices and laboratories. The top two floors house the 70,000 SF practice facility for the Boston Celtics, featuring two NBA regulation basketball courts, a locker room, hospitality space, kitchen facilities, offices, and common areas. A 40-foot glass wall enclosing the practice courts offers prime visibility of the basketball practice facility from the adjacent Massachusetts Turnpike.

Code Red Consultants completed a performance-based analysis to remove fireproofing from steel trusses located above the Celtics practice court. The effort included creating a computational fluid dynamics analysis to evaluate severe case fire scenarios within the double height basketball court to determine the temperature and radiant heat flux to which the steel trusses would be exposed. This study was used to win approval of a state code appeal allowing the desired fireproofing to be removed.

Boston Landing is a 15-acre mixed-use development in the Allston-Brighton neighborhood of Boston that includes the new world headquarters of New Balance Athletics, Inc. and the Boston Bruins practice facility. In addition, the development includes a commuter rail station, additional office buildings, retail and restaurant space, a hotel, and a sports complex.

The project team for the Auerbach Center includes NB Development Group, Elkus Manfredi Architects, and John Moriarty & Associates General Contractors.

Billerica Memorial High School

Designed by Perkins + Will and currently under construction by Shawmut Design and Construction, the new Billerica Memorial High School will accommodate more than 1,600 students from grades 8 through 12 as well as a 200-student pre-k program. The new $175 million high school will be one of the largest in the state, spanning upwards of 325,000 SF. Code Red Consultants served as the code consultant on the project and worked closely with the design team as well as Billerica building and fire officials throughout the design of the project.

This groundbreaking project will be one of the first to be designed and constructed under the new 9th Edition of 780 CMR, which is based on the 2015 International Building Code. In addition to the classrooms, the building also features a three-story atrium under a heavy timber roof in the commons area where Code Red Consultants provided CFD fire/smoke modeling. The performance-based design for the atrium reduced mechanical exhaust rates and lowered make-up air requirements beyond what would have been required using prescriptive code calculations. This atrium approach reduced construction costs and architectural implications on the building design. During construction, the firm will also provide third party special inspection services for the atrium smoke control system.

Location

Billerica, Mass.

Size

325,000 SF

Cost

$175 million

Completion

2019

Rendering Credit

Perkins + Will

Billerica Memorial High School

Designed by Perkins + Will and currently under construction by Shawmut Design and Construction, the new Billerica Memorial High School will accommodate more than 1,600 students from grades 8 through 12 as well as a 200-student pre-k program. The new $175 million high school will be one of the largest in the state, spanning upwards of 325,000 SF. Code Red Consultants served as the code consultant on the project and worked closely with the design team as well as Billerica building and fire officials throughout the design of the project.

This groundbreaking project will be one of the first to be designed and constructed under the new 9th Edition of 780 CMR, which is based on the 2015 International Building Code. In addition to the classrooms, the building also features a three-story atrium under a heavy timber roof in the commons area where Code Red Consultants provided CFD fire/smoke modeling. The performance-based design for the atrium reduced mechanical exhaust rates and lowered make-up air requirements beyond what would have been required using prescriptive code calculations. This atrium approach reduced construction costs and architectural implications on the building design. During construction, the firm will also provide third party special inspection services for the atrium smoke control system.

Amherst College Science Center

Designed to promote interaction among students in the sciences, across departments, and with the campus, the new Science Center at Amherst College creates an open and accessible learning environment for the entire campus community. The program is organized into five building elements: two high energy laboratory wings tucked into the hillside along the east edge of the site, and three pavilions of low intensity program set in the landscape to the west, towards campus.

The lab wings and pavilions open to a glass-enclosed commons that serves as a gathering space and point of connection for the community. A new campus “living room” is the social centerpiece, which is balanced by a science library and a café. A more intimate sunken garden provides respite for quiet study and introspection. The Amherst College New Science Center is a state-of-the-art teaching and research facility containing the departments of biology, biochemistry and biophysics, chemistry, computer science, physics and astronomy, neuroscience, and psychology.

Serving as the project’s code consultant, Code Red Consultants was responsible for developing and presenting the building’s code compliance approach to the Town of Amherst’s Building and Fire Departments. Working with architect Payette Associates, Code Red Consultants’ services included building, fire, accessibility and hazardous materials code consulting as well as performance-based design analysis of the atrium smoke control system using a computational fluid dynamics computer model.

Location

Amherst, Mass.

Size

255,000 SF

Cost

$250 million

Completion

2018

Photography Credit

Chuck Choi

Amherst College Science Center

Designed to promote interaction among students in the sciences, across departments, and with the campus, the new Science Center at Amherst College creates an open and accessible learning environment for the entire campus community. The program is organized into five building elements: two high energy laboratory wings tucked into the hillside along the east edge of the site, and three pavilions of low intensity program set in the landscape to the west, towards campus.

The lab wings and pavilions open to a glass-enclosed commons that serves as a gathering space and point of connection for the community. A new campus “living room” is the social centerpiece, which is balanced by a science library and a café. A more intimate sunken garden provides respite for quiet study and introspection. The Amherst College New Science Center is a state-of-the-art teaching and research facility containing the departments of biology, biochemistry and biophysics, chemistry, computer science, physics and astronomy, neuroscience, and psychology.

Serving as the project’s code consultant, Code Red Consultants was responsible for developing and presenting the building’s code compliance approach to the Town of Amherst’s Building and Fire Departments. Working with architect Payette Associates, Code Red Consultants’ services included building, fire, accessibility and hazardous materials code consulting as well as performance-based design analysis of the atrium smoke control system using a computational fluid dynamics computer model.